Chimpanser och Victoria falls.

Detta är ju också så sjukt försenat, men bättre sent än aldrig.

Det har hänt så mycket så jag vet inte var jag ska börja, men det är nog bäst att ta det i ordning. Vi åkte till Chimfunshi sactuary helgen innan denna, tillsammans med våra goa läkarvänner från England. Vi fick låna deras gamla toyota 4 hjuls drift och med på vägen fick vi två extra däck, bara för att vara på den säkra sidan. Resan gick jättebra, förutom att vi tog fel och var på väg in i Congo, vilket hade varit mindre bra och att minst 6 timmar spenderades i en sjukt varm bil. Väl framme fick vi en chock, det var ett jättefint camp med fina stugor där vi alla fick varsitt rum. Vi träffade ett par riktiga djurvänner, kvinnan som drev det sedan 30 år tillbaka var fantastisk! Hon hade förutom 120 chimpanser även en flodhäst hon tagit hand om sen hon var 5 månader. Riktigt coolt, varje dag fick hon 2 flaskor varm mjölk och idag väger hon 20 ton. Flodhästar är kända för att vara ett av världens farligaste djur men vi fick här bevis på att det är bara för de är så extremt överbeskyddade mot de som de bryr sig om, som sina barn eller i det här fallet kvinnan som varit som flodhästens mamma hela livet. Så fort något händer henne kommer detta gigantiska runda djur springande för att de så allt är okej och slickar henna på armarna! Jag blev rörd till tårar, det var så fina historier. Vi bestämde oss för att göra en bushwalk tillsammans med chimpans babies. Det var bland det bästa jag gjort i mitt liv! Vi 4 gick in och de släppte ut en skara på 5 som var mellan 3 och 8 år. De är så fantastiskt söta och kramiga så det finns inte. De går fram och sträcker upp armarna så man ska ta och bära dem. De stora valde bara killarna och red på deras axlar, de små valde mig och becki och satt mot höften som ett barn! Så den turen var magisk och på kvällen grillade vi och hade hur mysigt som helst!

Sen har tiden rullat på, vi hade avskedsmiddag för Maria och Tom på tisdagen och åkte till Livingstone tidigt onsdag morgon. Bussresan var speciell, vi var de enda vita och de börjar varje resa med att be tillsammans och sjunga. Sen satte de på lokala musikvideor med gospel och spelar på full volym hela vägen, i timme efter timme. Björn fick i princip panik på slutet =). I Lusaka fick vi nästa chock, vilken hemsk busstation, hundratals människor i en enda röra och alla försöker prata med en och visa en var man ska och frågar tusen frågor. Vi lyckades få biljetter för nästa busstur och ätit lite skabbig mat, sen var det 7 timmars gospel igen. My god! Vi var framme i Livingstone klockan 8 på kvällen, resan börjades 5 på morgonen! Glada blev vi dock när vi kom fram till backpacker stället i stan, det var jättefint! Torsdagen spenderades på Zambias sida av Viktoria fallen, vilket var otroligt vackert! Det är torr tid nu så det finns inte mycket vatten, så vi gjorde en vandring med lokal guide till Livingstone Island, genom forsar och bäckar. Underbart vatten, klart och friskt! All sten runtom är Basalt, en vulkanisk sten som är svart i färgen. Det naturen skapat av den stenen är häpnadsväckande, djupa pooler och hål på flera meter. Geologi javisst, hehe! På fredagen tog vi våra ryggsäckar och gick in i Zimbabwe, det är en bro över Zambezi river som delar länderna åt. Varma och svettiga kom vi fram till campen i Victoria falls, som byn heter på den sidan. Det var fint och vi badade och åkte på eftermiddagen för att se fallen från andra sidan. Zimbabwe är ett land som brukade ha massor av turism och är därför väldigt van att hantera folk, allting där kändes mer modernt och de människorna som jobbar där berättar gärna om korruptionen (på 6000%) och att de sedan förra året införde Us dollar börjat komma tillbaka. Det är fortfarande ett förtryckt folk men de är positiva och jobbar 12 timmars dagar med 3 dagar ledigt under en månad. Det finns en vilja, =), så snart så… 60% av Zimbabwe är täckt av national parker, så de har massvis med djur. Till skillnad mot Zambia där alla djur har dödats och man bränner ner all skog. Jag såg inte ett enda vilt djur under hela tiden i Mpongwe, så man har en annan känsla för att bevara i Zim. Victoria fallen från andra sidan var mäktigare, det är enda chansen att se ”the main falls” helt och det är världens högsta och största vattenfall, mäktigt! Tusen bilder får visas när vi kommer hem, går inte att ladda upp, Afrikas internet är lika segt överallt.

Så lördag gjorde vi en heldags safari till Chobe NP i Botswana. Det var sjukt coolt! Vi åkte båt på Chobe river och såg hundratals elefanter. Flodhästar är nog coolaste djuret, de ligger och lurar i vattnet och är så feta!! Giraffer, buffalos, antiloper och stora vildsvin. Enorma örnar, asätare, aldrig sett något så stort flyga i mitt liv. Och såklart feta krokodiler som lurar i sandkanten. På eftermiddagen, efter världens bästa lunch, åkte vi på 4hjuls safari. Det var inte lika coolt men vi såg massor av giraffer, vilket var häftigt nog! Kvällen spenderades på shoestring, ett riktigt backpacker ställe där folk från hela världen samlas tillsammans med lokala bybor. Skön mix! Några balla rasta killar spelade bongo trummor och folk shakade rumpan!! På söndagen var vi slappa halva dagen och sen drog vi till en krokodil farm vilket var den största missen hittills. Usch, det stank och vi trodde de räddade krokodilen som sen skulle ut i de fria, men nej, de föder upp 1000 tals och dödar dem var 3e månad, för skinn och kött. Mass-slakt med andra ord. Men jag fick se ett lejon för första gången i mitt lov och hålla en baby krokodil. Sen tog vi oss tillbaka över bron till Livingstone och vårt Zambia. Det är på tok för varmt, ca 38 grader i skuggan så jag dör i princip varje sekund. Hatar denna hettan så jag lever i poolen. Björn är på rafting just nu, jag hade inte råd så jag badar, solar och njuter!

Imorgon fyller jag 26 år, vilket vi ska fira med att träffa våra vänner från Mpongwe som alla är här nere. Ska bli mys! Längtar hem dock!!

Ta hand om er, nu ska jag ta ett dopp!